Kesäpäivänä Tuomiojärven rannalla Jyväskylän Viitaniemessä

Ohjelmistoille riittää tekijänoikeus

Julkaistu 18.03.2004 19:27.

Mielestäni innovatiivisuuden kannustaminen ohjelmistoalalla tulee nykyisiä kannustinkäytäntöjä käytettäessä hoitaa tekijänoikeuksien ja vain tekijänoikeuksien puitteissa.

Tekniikan aloilla matka ideasta toteuttamiskelpoiseen ideaan on pitkä ja kivikkoinen. Keksijä joutuu älynväläyksensä jälkeen tekemään (Thomas Alva Edisonia lainatakseni) vielä ne 99% raakaa työtä, jotta ideasta tulee toteuttamiskelpoinen idea. Lääketiede on tästä kouluesimerkki. Matka vaikutusmekanismista ensin lääkeaineen löytämiseen ja sitten vihdoin viimein toteutuskelpoiseen ideaan, eli toimivaan lääkkeen koostumukseen on tähtitieteellisen kallis taittaa. Itse tuotteet, eli ne pillerit, valmistetaan jokainen erikseen. Tämä valmistusprosessi on idean "toteuttamiskelpoistamiseen" verrattuna naurettavan yksinkertainen operaatio. Tästä syystä tekniikan aloilla on luontevaa lainsäädännön avulla antaa rajoitettu suoja, ei helpoille asioille, vaan tehdylle suurelle työlle eli idean toteuttamiskelpoistamiselle. Tätä tehtävää varten on olemassa patenttilainsäädäntö.

Ohjelmistotuotannossa taas jokainen idea on edellä esitetyssä mielessä toteuttamiskelpoinen idea. Työlästä ei ole idean kehittely toteuttamiskelpoiseksi, vaan tuotteen valmistaminen. Valmiista tuotteesta voi sitten tuotteen valmistamisen hankaluuteen verrattuna huvittavan helposti tuottaa täsmälleen alkuperäisen tuotteen veroisia kopioita ilman käytännössä minkäänlaisia kustannuksia. Ohjelmistotuotanto muistuttaa siten hämmästyttävän paljon esim. säveltäjien ja kirjailijoiden työtä. Itseasiassa se on tässä mielessä lähes identtistä. Myös ohjelmistojen kohdalla (kuten tekniikan aloilla) on luontevaa lainsäädännöllisin keinoin suojella "ryöstökalastukselta" nimenomaan työläin osa, eli itse valmis tuote. Tämän tehtävän hoitaa tekijänoikeuslaki.

Ohjelmistotuotanto on taideteollisuutta, ei tekniikan ala ja lainsäädännölliset kannustimet tulisi, mikäli niitä päätetään asettaa, mielestäni valita sen mukaisesti. Kannustinsuojan antaminen jollekin, mikä sitä ei tarvitse, aiheuttaa epäterveitä lieveilmiöitä ja suoranaista keinottelua.

Ohjelmistoalalla "kyllä" tekijänoikeuksille, "ei" patentoinnille.

18.3.2004 Tero Tilus
Kommentoi