Kesäpäivänä Tuomiojärven rannalla Jyväskylän Viitaniemessä

Sunnuntaikauppa käy kukkaron päälle

Julkaistu 22.11.2009 16:09.

Sunnuntaikauppa tuli jäädäkseen. Kaupan liitto on arvionut vapaan sunnuntaikaupan synnyttävän alalle työtä noin 2000 henkilötyövuoden edestä. Sikäli kun näin tapahtuu se tietää putiikeille (jos nyt yhtään osaan laskea, osaavammat korjatkoot) 50–100 M€ suuruusluokkaa olevia lisäkustannuksia. Mistä se raha tulee? Alammekohan nyt syödä enemmän kun kaupat ovat auki sunnuntaisinkin?

Markkinamekanismi toimii ja ihmiset saavat mitä eivät tienneet pyytävänsä. Hinnoilla kilpaileva kauppaliike pitää tietysti aukioloaikansa kurissa. Kaupan kiinnipitäminen vain käy markkinaosuuden päälle, eikä silloin parempi kate paljoa lämmitä. Kaupoilla ei ole (koska voittojahan kauppiaan kuuluu ajatella) varaa olla sunnuntaina kiinni, kustannukset valuvat tuotteiden hintoihin ja kuluttajan itku ruuan hinnan noususta vain yltyy.

Odottakaapa vain, niin seuraavaan hintojen nousua ihmettelevään lehtijuttuun haastateltu Kaupan liiton tappi itkee kohonneita kustannuksia.

Kommentoi